TALA OM DIN BOSTAD

 

Det blev ett lyckat TALA OM DIN BOSTAD-event. I en nästan fullsatt Bryggarsal minglade  på kvällen den 2 maj hyresgäster och anställda. Ett givande utbyte då hyresgästerna berättade om sina erfarenheter och fick goda råd. Tyvärr vet vi alla hur svårt det är att få rätt som hyresgäst. Många har anledning att frukta renovräkningar och hyresvärdar som försöker tomställa lägenheter för att hyra ut som lägenhetshotell.

Mats Clauson, ordförande för hyresgästföreningen Östermalm, Bengt Öhman, processjurist och Cecilia Landmark, boendeutvecklare berättade om problem, omfattning och konsekvenser av ”hotellifieringen” som fortsätter alltmer intensivt också i förorter och mindre städer. Det är svårt kartlägga omfattningen eftersom mycket sker i en gråzon mellan laglig och olaglig verksamhet. Den kontroll som kommunala organ och polis ska utöva fungerar inte. I det fortsatta arbetet är det viktigt att alla som får kännedom om hotellägenheter anmäler det till hyresgästföreningen, som kommer att lägga upp en plan för att testa vilka lagar som kan användas. Man kommer också att ställa krav på myndigheterna och informera politikerna, som är sorgligt okunniga om vad som pågår.

Stockholms tio hyresgästföreningars alldeles färska enkät till de politiska partierna i Stadshuset visades. En av frågorna gällde just lägenhetshotell.

Bostadsforskaren Dominica Polanska och juristen Håkan Axén som skrivit boken den ”Den orättvisa rättvisan” visade hur dåligt skydd hyreslagen ger hyresgästerna vid renovering. Rättspraxis i hyresnämnderna och hovrätterna har gått i från lagens tanke att också hyresgästernas intressen ska beaktas. Så vad går att göra? Hyresgästerna måste organisera sig, och kräva riktiga samråd. Hyresgästföreningens ledamöter måste också tydligt hålla emot och skriva avvikande meningar i besluten i hyresnämnden. Det är inte lätt att vara hyresgäst, men förhoppningsvis gick alla därifrån med ett ökat engagemang och en vilja att stödja och delta i hyresgästföreningens arbete.

 Eva Fee, Södermalmsföreningen